Een regelrechte klassieker; zalm gerookt op een cederhouten plankje. De kruidenkorst in dit recept geeft de zalm een heerlijke frisse en kruidige ‘kick’. De knapperige zoetzure venkelsalade is een mooie tegenhanger van het kruidige en vettige van de vis. Een heerlijk zomers gerecht, rechtstreeks van je barbecue. Wedden dat ‘ie zo op is?!

Voorbereiding

Snijd de zalm in stukken die passen op je rookplankje als dit nog niet het geval is. Je mag natuurlijk ook meerdere plankjes gebruiken. Hak de dille en dragon fijn. Bestrooi de zalm met de Santa Maria Lime Pepper, dragon en dille. Rasp er daarna wat citroenschil overheen en een snufje grof zeezout. Zorg dat je zalm lekker bedekt is met de kruidenkorst.

 

Snijd de venkel in zeer dunne reepjes. Doe de azijn in een pannetje met de suiker en verwarm tot de suiker is opgelost. Klopt daarna olijfolie met een garde erdoor en breng op smaak met de chilivlokken, venkelzaad, dille en zout en peper naar eigen smaak. Meng met de gesneden venkel en laat even lekker marineren.

 


De fik erin!

Tijd om de barbecue aan te steken. Vul je barbecue met je favoriete houtskool en breng deze naar +/- 175 graden Celsius. Leg het rooster in de barbecue en leg hierop het rookplankje. Deze mag je voorweken, maar het is niet perse nodig. Sluit de deksel. Wanneer je een lichte rook ziet ontstaan is het tijd om de zalm op het cederhouten rookplankje te leggen. Zou je de zalm er al vanaf het begin op leggen is straks je zalm al gaar voordat hij ook maar iets rook heeft gehad. En dat willen we natuurlijk niet.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Cederhouten rookplanken 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Western red cedar
    • Online op voorraad
  • Santa Maria Lime & Pepper molen

    Santa Maria Lime & Pepper molen

    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Zalm roken

Laat de zalm zo’n 10 tot 15 minuten lekker roken. Controleer de kleur en temperatuur van de zalm. Hij moet een mooie glazige mahonie-kleur hebben en een kerntemperatuur van +/- 50 graden Celsius. Nog geen mooie kleur en nog niet de juist temperatuur? Deksel nog even sluiten en nog een paar minuten garen.

Neem de plankjes uit de barbecue en leg de gerookte zalm op een bord, spuit wat banen wasabi mayonaise erover en serveer met de zoetzure venkelsalade.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Zalmfilet, 600 gram

  • Santa Maria Lime & Pepper

  • Verse dragon, handje

  • Verse dille, handje

  • Citroen, 1 stuk

  • Grof zeezout

  • Wasabi mayonaise

  • Venkel, 1 stuk

  • Appelciderzijn, 50 ml

  • Chilivlokken, 1 tl

  • Suiker, 2 tl

  • Gemalen venkelzaad, 1/2 tl

  • Fijn gehakt
e verse dille, 1 tl

  • Olijfolie extra vergine, 2 tl

  • Zout en peper naar smaak

  • Benodigdheden

  • RVS rooster

  • Cederhouten plank

  • Thermapen

  • Rasp

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ