Pulled Chicken is een leuke variant op het bekende broodje Pulled Pork. Een gerecht waar het hart van menig BBQ fan sneller gaat kloppen. Je zou denken dat na 9 uur garen het vlees helemaal uitgedroogd zou zijn maar niets is minder waar. Juist doordat we de kippendijen eerst gaan pekelen kan er eigenlijk weinig fout aan gaan tenzij de temperatuur te hoog op loopt. Ook doordat het vel van de dijen alle sappen binnenhouden heb je echt een smaakexplosie. Een basis techniek.

De kip pekelen

Pekel de kip minimaal 12 uur voordat we hem gaan slowcooken. Meng alle ingrediënten voor het pekelbad goed door elkaar en zorg dat het zout en suiker volledig zijn opgelost. Leg de kip in het bad en zorg dat hij helemaal onder water staat. Je zou er een bord o.i.d. op kunnen leggen. Na 12 uur pekelen uit het bad halen en droogdeppen. Vervolgens de kip droog rubben, ik gebruikte Braairub #1 welke heerlijk is op kip en heb er nog wat extra provinciaalse kruiden aan toegevoegd. Laat dit even intrekken.

De kamado aansteken

In de tussentijd kan je de kamado aansteken en naar de 90 graden brengen, indirect dus met hitteschild. Zodra je de kip wilt gaan garen haal je het hitteschild eruit en gooi je een volle hand appelsnippers in je houtskool. Plaats dan direct je hitteschild op zijn plaats en plaats daarop de druippan met daarin appelsap.

Heel, heel langzaam naar de 87 graden

Plaats het RVS rooster erop en leg je kip hierop. Steek de pin van je kerntemperatuurmeter in je kip en stel een alarm in op 87 graden. Dit kan makkelijk 9 uur duren! De temperatuur zal redelijk snel naar de 60 graden schieten maar zal daarna erg lang in de “zone” zitten. Het proces waardoor het vlees botermals zal worden. In de tussentijd hoef je enkel je kamado op de 90 graden te houden. Eventueel zijn er cruise control accessoires beschikbaar die zelf de temperatuur controleren, een voorbeeld hiervan is de Flame Boss, hier zit ook direct een kerntemperatuur meter in. Aan het vlees hoef je niks te doen totdat hij de 87 graden bereikt heeft.

Haal de kip eraf bij een kern van 87 graden

Als hij dat bereikt heeft het vlees inpakken in de folie en nog een half uur laten rusten. Het vlees valt daarna helemaal van het bot af en kan je het “pullen”. Serveer het op een broodje met een lekkere salade en bbqsaus zoals je met een pulled gerecht zou doen. Een goed voorbeeld hiervan is de Saus.Guru BBQ Saus Honey Mustard!

Benodigdheden

 • BBQ tang

 • Plate setter

 • Druippan

 • Kerntempperatuurmeter

 • Boy Tak

  Geschreven door:

  Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

  Bekijk team BBQ