Wat is er nou lekkerder dan de deksel van je Dutch Oven af halen en deze heerlijk sappige short ribs zien garen. De geuren van het vlees, knoflook en donker bier komen je tegemoet. Hooi brengt een vernieuwende smaak aan het vlees dat eeuwen geleden al werd toegepast in bereidingsprocessen. Hierdoor ontstaat een unieke geur en smaak combinatie.

Recept note: dit recept is gemaakt voor een Dutch Oven met een inhoud van circa 4,5 liter. Voor een grotere of kleinere DO is het raadzaam het recept volume daarop aan te passen.

Rub it on!

We beginnen met het voorbereiden van de short ribs. Snijd overtollig vet en losse stukjes vlees eraf. Gooi dit niet weg maar voeg dit straks toe in de Dutch Oven. Hier zit erg veel smaak aan. Strooi de Beef Bark rub over het vlees. Wees vooral niet te zuinig.

Tip: Breng de rub een dag van te voren aan voor nog meer smaak.

shortribs hooi dutch oven bbq recept kamado IMG_5630

BBQ voorbereiden

Steek de kamado aan, breng de temperatuur richting de 150 graden en plaats het hitteschild. Hierdoor zal de temperatuur dalen naar ongeveer 90 graden. Dit is ook de temperatuur waarop we het gerecht willen bereiden. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt plaats je ook het RVS rooster in de kamado.

DO Preppen

Bedek de bodem van de Dutch Oven met hooi (2 handjes). Pers daarna de knoflook teentjes fijn en leg deze ertussen. Giet nu het biertje erbij en leg de short ribs erop. Verdeel de rest van het hooi nog rondom de short ribs. Hooi heeft een isolerende werking. Door de toevoeging van het bier krijg je stoomvorming en extra vocht wat voor sappige ribs zorgt. Zorg dat er geen hooi uitsteekt wanneer je de deksel op de pan zet. Dit verbrand en kan ook naar binnen branden. Zet de Dutch Oven in de kamado en laat de ribs garen tot een kern van 90 graden. Hierna kan de DO van het vuur en kunnen de ribs rustig doorgaren tot een kern van 95 graden. Omdat het deksel op de pan gaat kun je het beste werken met de draadloze Meater of af en toen even de temperatuur checken met een Thermapen. De short ribs zijn nu gaar en kunnen aangesneden worden.

shortribs hooi dutch oven bbq recept kamado IMG_5633 shortribs hooi dutch oven bbq recept kamado IMG_5682 shortribs-hooi-dutch-oven-bbq-recept-kamado-IMG_5660

Eet Smakelijk!

Ingrediënten

  • Short ribs, 3 ribben

  • Saus.Guru Beef Bark

  • Hooi, 3 handjes vol

  • Knoflook, 2 hele bollen

  • Donker bier naar keuze, 150 ml

  • Benodigdheden

  • RVS rooster

  • Hitteschild

  • Dutch Oven

  • Kernthermometer

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Handschoenen

  • Dennis Werner

    Geschreven door:

    Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

    Bekijk team BBQ