De Spanjaarden hebben wereldwijd vrienden gemaakt met de tapas. Van Chorizo worstjes tot gamba's in de look tot heerlijk brood in de aioli. Tapas zijn misschien klein van formaat, maar ze zijn groots in smaak! En nee, je hoeft daarvoor niet te wachten tot je met je voeten in het zand aan de Spaanse Costa's zit. Je kan gewoon de BBQ in je achtertuin aansteken. Larissa laat je in deze video hoe je deze simpele tapasplank maakt! Buon Provecho!

We beginnen met het verwarmen van de BBQ. Dit doe je tot een temperatuur van 150 graden met zowel een direct als een indirect gedeelte. Deze temperatuur is ideaal voor alle gerechtjes.

Gamba’s in de look

Een heerlijk gerechtje waar je wel een sterke knoflookgeur van krijgt. Maar als iedereen ervan geniet, is dat zeker geen probleem. Begin met het pellen van de gamba door de kop naar achteren te trekken en met twee vingers achter de kop, dan trek je als het ware de hele kop mee. Hetzelfde doe je met de staart. Vervolgens doe je je vingers achter het huidje en trek je het huidje zo los. Alle gamba’s hebben natuurlijk ook een darmkanaal, deze wil je eruit hebben. Snijd met een mes vanaf het midden naar beneden (niet helemaal door) en verwijder het kanaal.

Kneus de knoflooktenen eerst, zodat er meer sap vrijkomt dan wanneer je ze heel in de skillet legt. Leg ze in de pan met 4 eetlepels olijfolie op het directe gedeelte van de BBQ om de pan voor te verwarmen.

Voeg de gamba’s toe aan de skillet en voeg dan ook wat tomatenblokjes toe. Wanneer de gamba’s gaar zijn, blus je ze af met wat crème fraîche.

Chorizoworstjes

Deze worsten zijn een smaakvolle en opwindende variant op de traditionele braadworsten van het Iberico varken, met een uitgesproken pittige en kruidige smaak die de karakteristieke chorizosmaak sterk naar voren brengt. Daarom ook perfect voor je tapasplank! Of je ze nu op de BBQ legt of in de pan bakt, deze worsten zullen zeker indruk maken. Gaar deze worstjes op het indirecte gedeelte van de BBQ tot ze een kerntemperatuur van 60 graden hebben, grill ze vervolgens af op het directe gedeelte.

Spaanse-chorizo-worstjes-gekruid

Aioli dip & Bruschetta

De aioli dip is een klassieker onder de dips. Voeg twee eetlepels van deze dip toe aan de yoghurt, crème fraîche en 1 eetlepel water. Roer het geheel goed door voor een zelfgemaakte aioli dip! Serveer deze met heerlijk gegrild stokbrood.

Voor de bruschetta gebruiken we 2 eetlepels bruschetta mix, die je mengt met 2 eetlepels water en 1 eetlepel olijfolie. Nu heb je een mooie mix voor op jouw broodje. Snijd de eerste helft van het stokbrood in plakjes voor bij de aioli dip en snijd de tweede helft in de lengte doormidden. Smeer de bruschetta mix erop. Gril eerst de gesneden delen op de BBQ. Voeg voor de afwerking wat tomatenblokjes en basilicum toe.

Afwerking

Tapas maken is misschien eenvoudig, maar het moet er natuurlijk ook goed uitzien! Larissa heeft de Butcherblock van The Bastard gebruikt en leuke tapasschaaltjes voor de hapjes. De zelfgemaakte aioli zit een typisch Spaans bakje met de stukken stokbrood erin, 3 chorizo worstjes zijn voor de helft schuin afgesneden en in een laag bakje gedaan, de andere helft is in zijn geheel in een ander bakje gedaan.

Larissa laat zien hoe je deze tapasplank maakt

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Wajos-aioli-dip

    Aioli dip Wajos

    • Typisch Spanje
    • Online op voorraad
  • Black Tiger gamba’s ongepeld 13/15 met kop

    • De meest populaire maat
    • Online op voorraad
  • Wajos-bruschetta-classic

    Bruschetta classic Wajos

    • Typisch Italiaans
    • Online op voorraad
  • Butcherblock The Bastard

    • Maak jouw buitenkeuken compleet
    • Online op voorraad
  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Spaanse-chorizo-worstjes-gekruid

    Iberico varkens chorizo gekruid

    • 6 x 70 gram
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Skillet Black 28cm Combekk

    • 100% recycled cast iron
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Chorizo worstjes, 6 stuks

  • Gamba's 13/15, 10 stuks

  • Aioli dip, 2 tl

  • Bruschetta Classic Wajos

  • Tomaten, 4 stuks

  • Knoflook, 5 tenen

  • Olijfolie, 4 el

  • Yoghurt, 50 gram

  • Lauwwarm water, 1 el

  • Stokbrood 1 stuk

  • Zout, naar smaak

  • Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • rvs rooster

  • Gietijzeren rooster

  • Hitteschild

  • Skillet pan

  • rvs tang

  • Snijplank

  • Tapasschaaltjes, 4 stuks

  • Serveerplank

  • Lariisa--pizza

    Geschreven door:

    Larissa stuurt je de lekkerste recepten en tips per e-mail. Daarnaast is ze hobby chef en he-le-maal gek op pizza. Zo nu en dan werkt ze een van haar favoriete recepten uit en deze deelt ze graag met je.

    Bekijk team BBQ