Voorbereiding van de tournedos
Je steekt de BBQ aan en richt hem in met een directe opstelling. We gaan voor snelheid en hitte, dus mik op een dome temperatuur tussen de 200 en 250 °C. Zet intussen alvast een gietijzeren skillet op het rooster zodat die goed kan voorverwarmen. De tournedos laat je op kamertemperatuur komen en dep ze droog met keukenpapier. Kruid ze aan beide kanten met een beetje versgemalen peper en grof zeezout. Meer heeft dit stuk vlees niet nodig.
Tournedos op de BBQ
Zodra de skillet heet is, giet je er een scheutje olijfolie in. Gril de tournedos rondom kort aan in de skillet denk aan zo’n 1 à 2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. Zodra ze mooi dichtgeschroeid zijn, voeg je een klont boter toe samen met een paar takjes tijm, rozemarijn en een geplet teentje knoflook. Je laat de boter bruisen en gebruik een lepel om de geurige boter telkens weer over het vlees te lepelen, dat wordt ook wel arroseren genoemd. arroseren. Zo trekken de aroma’s mooi in en houd je het vlees sappig van buiten. Vervolgens haal je de tournedos van de BBQ en laat ze een paar minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Hierdoor blijven de sappen goed verdeeld.
Serveren
Je snijdt de tournedos doormidden of serveer hem gewoon zoals hij is. Een schepje van die kruidige boter erbij mag natuurlijk niet ontbreken. Simpel, stijlvol en vooral ontzettend lekker.