Vegan en vegetarisch, ook in de supermarkt zie je steeds vaker vlees vervangende producten liggen. Ook voor de bbq verschijnen hier steeds meer producten voor maar allemaal kleine kant en klare hapjes. Dit kun je ook zelf maken en dan pakken we het gelijk ook groot aan. Een brisket is een groot stuk vlees waar je met meerdere personen van kan eten. Waarom zou dit niet ook vegan kunnen? Dit recept is daarom op een brisket geïnspireerd en het pita broodje wat we vroeger om 3 uur s nachts na het uitgaan nog even snel gingen halen voordat je richting huis ging.

BBQ-keuze.

Voor dit gerecht heb ik voor een kamado met heat deflector gekozen. Eigenschappen van een bbq die bij dit gerecht handig zijn. Indirect garen dus een pellet bbq zou ook kunnen en een klep om de hitte op te vangen.

Bereidingswijze.

Van eigen deeg. Neem 1 van de bekkens en voeg hier de tarwebloem, kikkererwtenmeel, cayennepeper, gerookte paprikapoeder, uien granulaat, knoflook granulaat en beef bark in. Roer dit met een garde goed door zodat de droge stof gesneden wordt. Zet dit aan de kant en pak nu de andere bekken.

Voeg hier de soya, rode wijn, appel stroop, groentebouillon, tomatenpuree en sesam olie aan toe. Meng dit met de garde goed door totdat alle klontjes eruit zijn. Schep met een soeplepel 4 scheppen van de vloeistof bij de droge stof en meng door elkaar met een pannenlikker totdat deze zich tot een bal begint te vormen.

Kneed nu verder met de hand. Bloem de werkbank en ga door op de werkbank totdat het geheel mooi 1 geheel is. Vorm het nu tot een brisket. Giet een klein beetje sesamolie in de schaal om deze in te vetten. Leg het deeg nu in de vuurvaste ovenschaal en laat dit 10 minuten even rustig liggen.

Fire up the Q.

Nu kun je mooi even de Q gaan aansteken. Zorg dat de bbq een temperatuur heeft van 200 graden. Wanneer deze klaar is plaats de heat deflector in de bbq. Leg de ovenschaal nu in de bbq en giet nog een lepel vloeistof uit de bekken over het deeg heen. Gaar dit voor 25 min in de bbq.

Vegan brisket style.

Neem nu de ovenschaal weer uit de bbq. Haal de vegan brisket uit de schaal en leg op het rooster in de bbq. Plaats een drip pan onder het rooster. Smeer de brisket in met black pepper saus en gaar nog even verder voor 10 minuten.

Sandwich time.

Haal de heat deflector nu uit de de bbq en plaats het rooster terug. Leg de pitabroodjes op het rooster en grill deze gaar. Snij de brisket aan en vul de pitabroodjes met brisket, saus, rucola en de rode ui en komkommer uit het recept, BBQ-jars

 

Ingrediënten

  • Tarwebloem, 400 gram

  • Kikkererwtenmeel, 140 gram

  • Cayenne poeder, 1 el

  • Gerookte paprika poeder, 1 el

  • Uien granulaat, 2 el

  • Knoflook granulaat, 2 el

  • Beef bark Saus.Guru 1 el

  • Rode wijn 250ml

  • Soja 60ml

  • Appelstroop 90 gram

  • Groentebouillon 500ml (koud)

  • Tomatenpuree 140 gram

  • Sesam olie, 3 el

  • Black pepper Saus, 50ml

  • Voor de broodjes:

  • Tarwe pita broodjes, 6 stuks

  • Smooth piccalilly Saus.Guru

  • Smokey Americaine Saus.Guru

  • Pickled onions uit het recept BBQ-jars

  • Pickled cucumber uit het recept BBQ-jars

  • Rucola sla, 100 gram

Benodigdheden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ