Het beste uit de zee en van het land: Surf & Turf. In dit gerecht gebruikt Thomas een van de meest bekende combinaties, namelijk kreeft en rundvlees. En dit doet hij op een heerlijk briochebroodje. Dit is pas een classy broodje. 🤤
Voorbereiding van de Rib-eye
Maak de rib-eye schoon en wrijf hem royaal in met de Dirty Cow rub van Angus & Oink. Laat de rub ongeveer 15 minuten intrekken om de smaken goed in het vlees te laten trekken.
Voor het koud roken verwijder je alle houtskool uit de barbecue (BBQ). Plaats een cold smoke generator onder in de BBQ en vul deze met de citroen rookmot van Smokin Flavours. Ontsteek de rookmot met een waxinelichtje en wacht tot deze gaat smeulen. Zodra er voldoende rook ontstaat, blaas je het waxinelichtje uit en plaats je een volledig indirecte opstelling in de BBQ. Zet de onderste schuif ongeveer 2 cm open en de bovenste schuif ongeveer 1 cm. Dit voorkomt dat de rook zich ophoopt en een bittere smaak aan het vlees geeft. In deze video legt Thomas je alles uit over koudroken! Plaats de rib-eye op het rooster en rook deze koud voor ongeveer 3 uur (afhankelijk van het gewicht van het vlees). Voor een hele rib-eye kan dit proces wel 10 uur duren.
Garen van de rib-eye
Na het koud roken verwijder je de cold smoke generator uit de BBQ en vul je de BBQ met houtskool. Breng de temperatuur naar 150 graden Celsius en gebruik opnieuw de volledig indirecte opstelling. Rooster de rib-eye tot een kerntemperatuur van 48 graden Celsius is bereikt. Gebruik hiervoor bij voorkeur een Meater thermometer.
Laat het vlees minstens 20 minuten rusten nadat de kerntemperatuur is bereikt. Snijd de rib-eye vervolgens in zo dun mogelijke plakken.
De courtbouillon
Breng een grote pan met water aan de kook voor de courtbouillon, houd een zoutpercentage aan van 1% (4l water = 40g zout). Voeg winterpeen, ui en prei toe, in grove stukken gesneden. Voeg ook groene kruiden, zout en cayennepeper toe. Zodra de bouillon kookt, voeg je de kreeften toe. Kook de kreeft voor ongeveer 1 minuut per 100 gram. Haal de kreeften uit de bouillon en laat ze rusten in een bak met courtbouillon van maximaal 80 graden Celsius. Halveer de kreeft en kraak de scharen open met de achterkant van een mes.
Grillen van de Kreeft
Grill de kreeft kort op het gietijzeren rooster voor een fijne BBQ-smaak. Haal vervolgens het vlees uit de schalen en snijd het in grove stukjes. Breng het kreeftenvlees eventueel op smaak met zeekraalzout van Zeeuwse Zoute.
Slaatje Maken
Pluk de kropsla en was deze grondig in koud water. Droog de sla in een slacentrifuge. Snijd de bleekselderij in fijne blokjes en de Cevenne ui in flinterdunne halve ringen. Meng alles met Vlaamse mayonaise, het sap van een halve citroen, peper en zout. Hak de peterselie fijn en voeg deze toe aan de salade.
Snijd de briochebroodjes open en besmeer ze royaal met roomboter. Toast de broodjes kort op de plancha tot ze goudbruin en krokant zijn. Beleg de getoaste broodjes eerst met de dungesneden rib-eye, vervolgens met het kreeftenvlees en top af met de frisse salade.
En voilà, je heerlijke rib-eye en kreeftensandwiches zijn klaar om geserveerd te worden!
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
Angus & Oink – Dirty Cow
Online op voorraad
Gemalen cayennepeper van Beekum
Een pittige tante
Online op voorraad
Grand Cru olijfolie Valderrama
Tip van onze chefs!
Online op voorraad
Intense Forged Broodmes
Online op voorraad
tip van de chef
Meater 2+ draadloze thermometer
De nieuwste Meater
Online op voorraad
Olive Forged Koksmes
Online op voorraad
Pepermolen Zeeuwsche Zoute
Biologische zwarte peper
Online op voorraad
Puur Zout Zeeuwsche Zoute
Puur zout uit de Oosterschelde
Online op voorraad
Runder ribeye
Ca. 250 gram of 1 kg
Online op voorraad
Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout
Slice it up!!
Online op voorraad
-25%
Smokin’ Flavours rookmot citroen 1500ml
Lekker bij vis & gevogelte
Online op voorraad
Zeekraal Zout Zeeuwsche Zoute
Puur zout in combinatie met zeekraal
Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten voor het Broodje Surf ‘N Turf recept?
De ingrediënten zijn: voor de kreeft heb je nodig – 2 kreeften van 500/600 gram, zeekraalzout, en Valderrama Grand Cru olijfolie. Voor de courtbouillon heb je nodig – ¼ stuk prei, 1 witte ui, 2 winterpenen, 2 laurierbladeren, 5 takjes tijm, 5 takjes laurier, 5 takjes dragon, cayenne peper naar smaak, en 4 liter water met 10% zout. Voor de Rib-eye heb je nodig – 200 gram Rib-eye, Dirty Cow – Angus & Oink naar smaak, peper, zout en rookmot citroen. Voor de salade heb je nodig – 1 krop sla, 1 witte ui, 12 stengels bleekselderij, 5 takjes peterselie, sap van 1 citroen, 2 eetlepels Vlaamse mayonaise, peper en zout naar smaak en 4 brioche broodjes.
Welke benodigdheden heb ik nodig voor het bereiden van Broodje Surf ‘N Turf?
Je hebt de volgende materialen nodig: een grote Dutch oven, Cold Smoke Generator, Hitteschild, Multi-levelsysteem, een rvs rooster, halve maan plancha, halve maan gietijzeren rooster, een snijplank, een koksmes, een broodmes en een Meater.
Hoe lang is de bereidingstijd van het Broodje Surf ‘N Turf recept?
De bereidingstijd is 60 minuten.
Hoe moeilijk is het om het Broodje Surf ‘N Turf recept klaar te maken?
De moeilijkheidsgraad van dit recept is ‘moeilijk’.
Voor hoeveel personen is het Broodje Surf ‘N Turf recept geschikt?
Dit recept is geschikt voor 4 personen.
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.