Voorbereiding van het buikspek
Je begint met het snijden van het buikspek in blokken van ongeveer 3×3 cm. Zorg dat alle stukken ongeveer even groot zijn, zo garen ze gelijkmatig. Vervolgens, strooi royaal onze BXC Pork Power rub over de blokken en masseer de rub goed in. Je laat de rub even intrekken terwijl je de BBQ opstart.
Buikspek burnt ends op de BBQ
Je steek de BBQ aan en richt hem in met een half directe, half indirecte opstelling. Breng de dome temperatuur naar 150 °C. Leg één chunk rookhout, bijvoorbeeld appel of kersen tussen de gloeiende kolen om een subtiele rooksmaak toe te voegen. Je plaatst de gekruide buikspekblokjes op het indirecte gedeelte van het rooster. Sluit het deksel en rook ze voor ongeveer 30 minuten op 150 °C. De buitenkant krijgt nu al die mooie kleur en diepte van de rook. Na het roken mogen de blokjes in een braadschaal. Bestrooi ze met een eetlepel rietsuiker en nog een beetje van de BXC Pork Power voor een extra laagje smaak. Voeg een paar klontjes roomboter toe en giet er een flinke scheut BXC Original BBQ-saus overheen. Dek de schaal strak af met BBQ & Grill folie. Je plaatst de schaal weer terug op het indirecte gedeelte van de BBQ. Laat de burnt ends nog eens 30 minuten garen. De saus en boter gaan nu karamelliseren en trekken in het buikspek. Na 30 minuten haal je de folie van de schaal en schep de burnt ends voorzichtig om, zodat elk blokje bedekt raakt met de sticky laklaag. Laat ze eventueel nog even liggen tot ze een kerntemperatuur van 80 °C hebben bereikt en de saus mooi plakt.
Serveren
Serveer het buikspek burnt ends op een bordje of schaal eventueel met een cocktailprikker erbij voor de vorm. Maar grote kans dat ze rechtstreeks uit de schaal verdwijnen. Warm, kleverig en zó lekker.