Deze kleine blokjes buikspek zijn misschien wel het meest verslavende wat je ooit van de BBQ haalt. Rokerig, zoet, hartig en boterzacht. Burnt ends zijn eigenlijk bedoeld om te delen, maar wedden dat je ze liever voor jezelf houdt?

Voorbereiding van het buikspek

Je begint met het snijden van het buikspek in blokken van ongeveer 3×3 cm. Zorg dat alle stukken ongeveer even groot zijn, zo garen ze gelijkmatig. Vervolgens, strooi royaal onze BXC Pork Power rub over de blokken en masseer de rub goed in. Je laat de rub even intrekken terwijl je de BBQ opstart.

Buikspek burnt ends op de BBQ

Je steek de BBQ aan en richt hem in met een half directe, half indirecte opstelling. Breng de dome temperatuur naar 150 °C. Leg één chunk rookhout, bijvoorbeeld appel of kersen tussen de gloeiende kolen om een subtiele rooksmaak toe te voegen. Je plaatst de gekruide buikspekblokjes op het indirecte gedeelte van het rooster. Sluit het deksel en rook ze voor ongeveer 30 minuten op 150 °C. De buitenkant krijgt nu al die mooie kleur en diepte van de rook. Na het roken mogen de blokjes in een braadschaal. Bestrooi ze met een eetlepel rietsuiker en nog een beetje van de BXC Pork Power voor een extra laagje smaak. Voeg een paar klontjes roomboter toe en giet er een flinke scheut BXC Original BBQ-saus overheen. Dek de schaal strak af met BBQ & Grill folie. Je plaatst de schaal weer terug op het indirecte gedeelte van de BBQ. Laat de burnt ends nog eens 30 minuten garen. De saus en boter gaan nu karamelliseren en trekken in het buikspek. Na 30 minuten haal je de folie van de schaal en schep de burnt ends voorzichtig om, zodat elk blokje bedekt raakt met de sticky laklaag. Laat ze eventueel nog even liggen tot ze een kerntemperatuur van 80 °C hebben bereikt en de saus mooi plakt.

Serveren

Serveer het buikspek burnt ends op een bordje of schaal eventueel met een cocktailprikker erbij voor de vorm. Maar grote kans dat ze rechtstreeks uit de schaal verdwijnen. Warm, kleverig en zó lekker.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Angus & Oink – Pigasus

    Angus & Oink – Pigasus

    • Bacon, honing én jalapeño
    • Online op voorraad
  • Buikspek-zonder-zwoerd-blk-1-varken

    Buikspek zonder zwoerd

    • Ca. 1 kg.
    • Online op voorraad
  • tip van de chef
    BXC American heritage original bbq saus

    BXC American heritage original bbq saus

    • Authentic flavours
    • Online op voorraad
  • BBQ-Grill-Folie-BXC

    Grill & BBQ aluminiumfolie

    • Speciaal voor de BBQ
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • RVS braadschaal Smokin' Flavours

    RVS braadschaal Smokin’ Flavours

    • Perfect voor in de BBQ of oven!
    • Online op voorraad
  • tip van de chef
    Smoking Flavours apple chunks

    Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg

    • Lekker bij varken, vis & gevogelte
    • Online op voorraad
  • Smokin' Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad
  • VG10-Forged-Slagersmes-vlees-snijden-koken-bq-kamado

    VG10 Forged Butcher knife slagersmes

    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Benodigdheden

  • Rvs rooster halve maan

  • Hitteschild halve maan

  • Gietijzeren rooster halve maan

  • Slagersmes VG10

  • Snijplank

  • Braadschaal

  • Aluminiumfolie

  • Veelgestelde vragen

    Het hoofdingrediënt is Buikspek zonder zwoerd.

    Voor het Buikspek Burnt Ends recept wordt aanbevolen om Chunk appel rookhout te gebruiken.

    Het duurt ongeveer 2,5 uur om het Buikspek Burnt Ends recept te bereiden.

    Het Buikspek Burnt Ends recept is bedoeld voor 2 personen.

    De moeilijkheidsgraad van het Buikspek Burnt Ends recept is makkelijk.

    Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ