Godenboter bereiden
Wat een gekke benaming eigenlijk ‘Godenboter’. Voor ons misschien wel, maar in diverse landen ziet men beenmerg, of een mergpijpje als een delicatesse. Het wordt daar dan ook wel ‘Butter of the Gods’ genoemd. Vrij vertaald ‘Godenboter’ dus.
Oké, aan de slag! Gebruik een halve plate setter en de twee halve RVS roosters waarmee we meerdere lagen in de barbecue kunnen bouwen. Leg op de onderste positie de halve plate setter en een half rooster ernaast. Leg dan op de bovenste positie boven de plate setter het andere halve RVS rooster. Breng de barbecue naar een temperatuur van zo’n 150 oC. We hebben nu een direct en een indirect deel gecreëerd.
Snijd overtollig vlees of andere loszittende stukjes van het bot af. Was het bot goed met wat water en dep goed droog. Bestrooi de bovenkant (het merg) met Meat Church Garlic & Herb rub en leg op de ronde botkant op het indirecte gedeelte op de barbecue. Sluit het deksel en gaar het beenmerg voor zo’n 25 minuten.

I scream for Eye Log!
Yes, aan de slag met het échte werk! Heb je een mooi stukje Eye Log kunnen vinden? Top, mazzelpik! Zorg dat de steaks op kamertemperatuur zijn en bestrooi ze royaal met de Letz Q Garlic Rub. Open de barbecue en grill de steaks op de directe kant in de barbecue. Houd zo’n 4 á 5 minuten per zijde aan of een kerntemperatuur van 54 oC voor een perfect medium gegrilde Eye Log steak. Heerlijk! Laat de steak even rusten onder wat folie. Niet te strak dicht vouwen! Dan gaart de steak teveel door en heb je straks schoenzool met godenboter. Niet écht wat je wil toch?

Flamberen kun je leren
Wanneer de steaks lekker rusten is het tijd om de godenboter af te maken. Schenk een flinke scheut van de honing whisky over het beenmerg en steek het aan, wellicht gaat het vanzelf al aan door de barbecue, wellicht moet je er zelf even een aansteker bijhouden. Denk om je wenkbrauwen! Lukt het niet om te flamberen? Geen probleem! Ook zonder de whisky te flamberen is het heerlijk!