Pork Belly Burnt Ends zijn natuurlijk een ware delicatesse en worden vaak meat candy genoemd. Mooie stukjes low and slow gegaard buikspek waar halverwege de bereiding doorgaans wat suiker en honing bij gaat. Deze variant is hier ook terug te vinden op de site. In dit recept een oosterse versie van de burnt ends. Hierin beschrijf ik een compleet gerecht waarmee je met een gezellig diner goed mee voor de dag kunt komen.

Voorbereiding van de pork belly burnt ends

Snij een dag van te voren de buikspek in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter en doe deze in bijvoorbeeld een ziplockzak.
Meng de ingrediënten voor marinade door elkaar en giet deze bij het buikspek. Door de ziplockzak zal de marinade goed rond het vlees gaan zitten en dus beter intrekken. Leg het vlees voor een nacht in de koelkast.

Barbecue

Maak je barbecue klaar voor 110-120 graden Celsius met de platesetter er tussen. Als de barbecue op temperatuur is voegen we een appel rookhout chunk toe aan de gloeiende kolen. Op de platesetter plaatsen we een druippan met water. Vul tussendoor het water aan, als dit nodig is. Het water zorgt er voor dat de luchtvochtigheid hoog blijft in de barbecue en dat vuil in de lekbak niet gaat aanbakken.

Stap 1

De blokjes buikspek gaan nu op het grillrooster voor max drie uur. Het kan namelijk zijn dat bij 2 1/2 uur het eerste gewenste resultaat al is bereikt. Dit controleer je door rond die tijd met een prikker (of je thermapen) door het vlees heen te gaan. Als dit makkelijk gaat, dan kun je verder met stap 2.

Stap 2

Het buikspek gaat in een braadslede en verspreiden hier over de boter, donkerbruine basterdsuiker en de Saus.Guru Royal Umami. Dek hierna de braadslede af met aluminiumfolie. Door het goed af te sluiten zullen de toegevoegde ingrediënten als het ware voor een stoomeffect zorgen waardoor smaken binnen de braadslede blijven en het vlees nog beter gaart.

Stap 3

Na 1 1/2 tot 2 uur zullen de pork belly burnt ends goed gaar zijn en mag de braadslede van de barbecue. Laat het folie er nog op, zodat het nog goed waarom blijft terwijl we met de groentes aan de slag gaan. Verwijder de platesetter, zet de schuif onder en boven iets verder open en plaats je skillet op het grillrooster. Mocht je in het bezit zijn van een wokpan, dan kun je die nu ook zeker gebruiken.
Als je pan op temperatuur is mag er een scheutje olijfolie in en gevolgd door de bonen. Roerbak deze twee minuten waarna de taugé en lente-ui er bij mag. Bak deze al roerend zo’n 1-2 minuten en de laatste minuut gaat nog de Saus.Guru Royal umami er bij.

Opdienen

Haal de pan van de barbecue en zet deze op een vuurvaste ondergrond. Schep uit de braadslede de pork belly burnt ends in de skillet. Het vocht van suiker, boter en saus blijft in de braadslede achter. Nog wat extra Saus.Guru over het vlees en de pan kan opgediend worden. Schep het gerecht bijvoorbeeld in mooie schaaltjes met wat atjar tjampoer en maak het af met een beetje sesam. Serveren met een vork of heel origineel met stokjes!

Alternative Text

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd

  • Marinade:

  • 2 el donkere basterdsuiker

  • 4 el honing

  • 1 tl sesamolie

  • 2 tl five spices

  • 2 tenen knoflook

  • 2 tl chillivlokken

  • 5 el ketjap

  • 5 el soja saus

  • Verder:

  • 3-4 eetlepels Boter

  • 3-4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

  • 3-4 eetlepels Sausguru royal umami

  • Olijfolie

  • 125 gram taugé

  • 1 lente-ui

  • 300 gram diepgevroren edamame bonen

Benodigheden