Een klassieker, maar dan nét even anders; varkenshaassaté gemaakt op de tandoor manier. Daar gebruiken we de Tandoor set van LetzQ bij. Een superhandige gadget voor je kamado. Door de saté te marineren en hangend te garen druipt het vet en de marinade over het vlees. Zo trekt er extra smaak in het vlees en blijft de varkenshaas lekker mals. Serveer hem met een eigen gemaakte satésaus én atjar. Dan zet je weer een feestje op tafel!

De satémarinade

Allereerst gaan we de satémarinade maken, hiervoor snijdt je eerst de varkenshaas in gelijke blokjes van ca. 1 centimeter. Vervolgens snipper je de ui en snijd de knoflook fijn. Doe de helft van de gember, komijnzaad ketjap, sojasaus, sriracha rub, limoensap en gemalen koriander in een hoge beker bij elkaar en blend tot een fijne pasta met de staafmixer. Giet de pasta over de varkenshaas en meng goed door. Dek af met folie en laat +/- 1 uur marineren, zodat de varkenshaas lekker smaakvol is.

Huisgemaakte atjar

Voor de atjar meng je de overgebleven gember, knoflook, kurkuma en suiker door de witte wijnazijn en breng dit aan de kook. Dit laat je vervolgens 1 minuut doorkoken en daarna afkoelen. Daarna breng je water aan de kook en kook  je de witte kool, wortel en paprika voor zo’n 2 minuten. Doe de groente in een weckpot en giet het over de groente, roer iets door en sluit de weckpot goed af. Laat afkoelen.

Tip: Deze producten kun je gebruiken in het recept

Recept gaat verder onder de aanbevolen producten

  • Uitverkocht

    Angus & Oink – Sriracha

    Rub van een beroemde hot sauce

  • Uitverkocht

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    Too hot to handle?

  • Uitverkocht

    Tandoor ring set LetzQ

    Maak van je kamado een tandoor

  • Uitverkocht

    Thermapen One

    Dé must have thermometer

Zo maak je een tandoor van je kamado

Ondertussen is het tijd om de kamado aan te steken. Vul de kolenmand voor ongeveer 1/3e met houtskool en steek aan. Breng naar een temperatuur van +/- 180 oC. Plaats eventueel een lekbakje tussen de houtskool om het lekkende vet op te vangen en ‘flare ups’ te voorkomen.

Haal de folie van de gemarineerde varkenshaas en rijg de blokjes mét aanhangende marinade aan de spiesen van de tandoorset. Verwijder de top vent van de kamado en plaats de tandoor ring. Hang de spiesen met de varkenshaassaté in de ring en laat zo’n 15-20 minuten garen of tot het vlees goudbruin is en een kerntemperatuur van 55 oC heeft behaald. Controleer tussendoor af en toe of de garing gelijkmatig gaat en de saté niet verbrand. Dikke tip! De spiesen worden bloedheet, gebruik dus altijd een vuurvaste handschoen.

”Peanuts” die Satésaus

Doe melk, room, ketjap, sambal en pindakaas in een gietijzeren sauspannetje en breng aan de kook. Laat het geheel doorkoken totdat de saus ‘yoghurtdikte’ heeft bereikt. Blijf goed doorroeren.

Serveren

Haal de tandoorspiesen uit de kamado en leg deze op een mooi bord of serveerplank. Giet royaal satésaus over de spiesen en bestrooi met krokante uitjes. Leg de zelfgemaakte atjar ernaast. Als optie kun je nog een halve limoen grillen op de vruchtvleeskant, deze kan je aan tafel over de varkenshaassaté uitknijpen.

Dikke tip! Lekker met kroepoek om door de satésaus te halen.

Eet smakelijk!

Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • Varkenshaas, 500 gram

  • Knoflook, 1 teen

  • Vers geraspte gember, ½ tl

  • Komijnzaad, 1 tl

  • Ketjap manis, 1 el

  • Sojasaus, 1 el

  • Angus & Oink Sriracha rub

  • Limoensap, 1 el

  • Gemalen koriander, ½ tl

  • Gegrilde paprika, 1 stuk

  • Gesneden witte kool, 100 gram

  • Geraspte wortel, 100 gram

  • Gerapte knoflook, 2 teentjes

  • Kurkuma, 1 tl

  • Witte wijnazijn, 150 ml

  • Suiker, 2 el

  • Voor de satésaus⬇️

  • 100% pindakaas, 5 eetlepels

  • volle melk, 200 ml

  • Room, 50 ml

  • Ketjap Manis, 1 el

  • Sambal Badjak, 2 tl

  • knoflookpoeder, ½ tl

  • gefrituurde uitjes

Benodigheden