Aziatische buikspek met atjar omringt met een heerlijk zachte Bao Bun...Thomas weet hier wel raadt mee! Niet alleen een top gerecht met een zachte Bao Bun, maar ook een aanrader om door nasi of bami te doen.
Marineren
Voor de marinade pel je de knoflook, schil je de gember, en hak je alles in grove stukken. Hak de laos, de pepers, en de sereh in grove stukken. Snij ook het citroenblad in fijne reepjes. Rol de limoen.Doe alle specerijen en het limoen soep in de vijzel en vijzel tot een fijne pasta. Voeg halverwege de satay rub toe en vijzel dit ook mee. Meng als laatste de rode stoofsaus toe.
Prik de zwoerd van het buikspek royaal met een vork in, zodat tijdens de garing het vocht er beter uit kan. Breng in de tussen tijd een pan met water aan de kook. Leg het buikspek met de zwoerd zijde naar boven op een rek en overgiet een aantal keer met kokend water en dep het vervolgens goed droog met keukenpapier. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de huid lekker krokant wordt.
Smeer vervolgens de vleeszijde in met de marinade. Leg het spek met de zwoerdkant naar boven in een aluminium bak en giet de overige marinade erin. Zorg wel dat de zwoerdkant schoon blijft. Bestrooi de zwoerdkant van het spek volledig met grof zeezout en zet het spek onafgedekt in de koelkast voor circa 24 uur. Het is ook mogelijk om dit recept te maken als zonder zwoerd. Je slaat dan alleen de laatste stap waarbij je de buikspek af gaat grillen over.
Atjar Tjampoer
Tijd voor het maken van de Atjar! Hak de specerijen grof. Maak een zoetzuur marinade door het water, de azijn en de suiker samen op te koken. Zodra het aan de kook is, het vuur zacht draaien en de grof gehakte specerijen toevoegen en circa 10 minuten laten trekken.
Snij ondertussen de groenten in fijne julienne en doe het in een weckpot. Laat de marinade na 10 minuten trekken, afkoelen en giet vervolgens over de groenten. Breng het geheel daarna iets op smaak met zout. Doe de deksel op de weckpot en zet deze in de koeling. Laat minimaal 12 uur marineren voor je het gaat gebruiken.
Bereiding Aziatisch buikspek
Breng de bbq naar een temperatuur van ca. 110 graden celcius. Voeg enkele rookchunks toe aan de gloeiende kolen. Plaats de conveggtor inclusief lekbak in de bbq ,rvs rooster en laat het geheel wederom opwarmen tot 110 graden. Plaats het spek met de zwoerd naar boven incl. het zout en gaar het spek op 110 graden tot een kerntemperatuur van 68 graden. Haal zodra de kerntemperatuur is bereikt het spek uit de kamado en verwijder de ontstane zoutkorst. Haal ook de lekbak uit de kamado.
Stook ondertussen de kamado op tot een temperatuur van ca. 190 graden. Rooster het spek verder af op 190 graden tot een kern van 75 graden en tot de zwoerd mooi krokant is. Laat het spek ca. 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
Afwerking
Haal de indirecte opstelling uit de bbq en plaats de carbonstalen wok met daarin een bodempje water met daarboven een rieten stoommandje. Zodra het water kookt en er stoomvorming in het mandje ontstaat, plaats je de bao buns in het stoommandje en laat je ze circa 4 minuten stomen. Zo worden ze weer lekker mals en warm. Bekijk hier de video over stomen! Snij vervolgens het spek in dunne plakken en beleg hiermee de bao bun. Werk het broodje af met krokante chilli-olie, krokante uitjes en seroendeng.
Eet lekker Aduu!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ