Een Nederlands BBQ-klasieker: de Shaslick. Deze smaakvolle spiesen, gemaakt van malse stukjes Iberico Presa, ui en paprika, zijn een ware traktatie voor de tong en een gangmaker bij iedere zomerse BBQ.
BBQ aansteken voor de shaslicks
Om te beginnen, steken we de BBQ aan en zorgen we ervoor dat de temperatuur op ongeveer 200 graden komt. We gebruiken hierbij een half direct en half indirect systeem om de perfecte garing te krijgen. Gebruik je een OFYR? Plaats dan de horizontale ring boven het vuur waar je de shaslicks in kan hangen.
De shaslicks bereiden
Neem de Iberico Presa en snijd deze in stukken van ongeveer 3×3 cm. Doe hetzelfde met de ui, gele paprika en rode paprika. Dit zorgt voor een mooie combinatie van smaken en kleuren van de shaslicks.
Nu is het tijd om de marinade te maken. Pel de knoflook en snijd het fijn. Je kunt de platte kant van je mes gebruiken om de knoflook tot een puree te wrijven, maar een vijzel werkt ook prima. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten voor de rub toe, en breng het geheel op smaak met peper en zout. Marineer het vlees met deze heerlijke marinade en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Tip van de chef: Vind je dit nou te veel werk? Dan zou je eventueel ook de Braairub nr. 2 of de Piri Piri van Angus & Oink kunnen gebruiken.
Rijg nu het gemarineerde vlees en de groenten om en om aan de spiezen. Plaats de spiezen op het gietijzeren rooster van de BBQ en grill ze tot het vlees een kerntemperatuur van 55 graden heeft bereikt. Als de spiezen nog niet helemaal gaar zijn maar wel mooi gekleurd, kun je ze verder laten garen op het indirecte gedeelte van de BBQ.
De zigeunersaus voor bij de shaslicks
Voor de zigeunersaus snijd je de sjalotten en knoflook fijn, en fruit je ze in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de paprika’s toe, die je in kleine blokjes hebt gesneden. Als de sjalotten, knoflook en paprika gaar zijn, voeg je de tomatenpuree toe. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze ook toe aan de saus en bevochtig het met natuurazijn en ketchup. Breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel een beetje suiker. Voeg tot slot de in blokjes gesneden augurken toe. Je kunt de saus serveren als deze is afgekoeld, of een beetje lauwwarm, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Flatbread
Als laatste gaan we aan de slag met de flatbreads. Hiervoor mengen we alle ingrediënten bij elkaar en kneden we het deeg tot een soepel geheel. Laat het vervolgens ongeveer 45 minuten rijzen. Na 45 minuten haal je het deeg uit de mengkom en maak je er 3 bolletjes van, elk ongeveer 50 gram. Plet de bolletjes deeg tussen de tortillapers en bak ze op een heet gedeelte van de OFYR of op de plancha wanneer je met een kamado werkt, met een klein beetje olie.
Wijn & spijs voor bij de shaslicks
Geniet van je heerlijke shaslicks van de BBQ met de zelfgemaakte zigeunersaus. Serveer het met een heerlijk glas rosé van Pierre Baptiste. Deze Franse grenache rosé heeft een fruitig en verfrissend karakter. Door z’n veelzijdigheid, fruitigheid en frisheid is ‘ie flexibel in te zetten bij gerechten van de BBQ. Hij past zowel bij lichtere gerechten als gegrilde groenten als bij vlees zoals gegrilde kip, varkensvlees en zelfs gebarbecuede ribbetjes. Dankzij zijn evenwichtige smaakprofiel en frisheid past hij zich aan verschillende smaken en intensiteiten aan.
Liever een Biertje?
Dat kan natuurlijk ook! De Diefhenker van de Magistraat is een uitstekende keuze! De rijke, moutige aroma’s van het bier passen perfect bij dit kruidige varkensvlees.
Tip! Deze producten kun je gebruiken bij dit recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ