Chef Thomas deelt zijn favoriete herfstrecepten met de perfecte biercombinaties
Herfst‑BBQ: 8 recepten met de beste bier‑ en wijncombinaties

Terwijl de bladeren verkleuren en de temperatuur daalt, is er niets lekkerders dan warme, smaakvolle gerechten van de BBQ. En wat maakt zo'n herfstgerecht nog beter? De perfecte biercombinatie erbij natuurlijk! Denk bijvoorbeeld aan beenham van de BBQ, buikspek met zuurkool of wat dacht je dan van koudgerookte ribeye met beukenzwammen & shiitake. En wat die heerlijke biercombinatie is daarvan en van meer herfsttige BBQ-gerechten lees je verder in dit blog!
Een passend biertje of glas wijn bij je gerecht doet meer dan “lekker erbij”. Je krijgt balans tussen zoet, zout, zuur, bitter en umami, én het mondgevoel klopt: romig gerecht? Kies iets met frisheid of bubbels. Je kunt spelen met complement (karamel bij karamel, zoals bock bij buikspek) of contrast (frisse sauvignon bij vette zalm) om accenten te leggen. Proost op smaak die samenwerkt!
Bavette met kapucijners uit de skillet
De Voché Crianze (Tempranillo/Graciano) blend van voornamelijk Tempranillo met een deel Graciano. De wijn rijpt op zowel nieuwe als oude eikenvaten. Daardoor blijft de smaak subtiel. Door de aangename zuren en voldoende complexiteit matcht dit perfect met mooi geroosterd rundvlees zoals deze bavette.
BBQ-beenham
De Diefhenker (dubbel bier) sluit perfect aan op BBQ‑beenham: de klassieke Belgische stijl dubbelbier met een lichte zoete smaak die ontstaat door het gebruik van donkere mouten. Deze zoete smaak matcht en het licht geroosterde karakter van het bier past perfect bij langzaam gegaard varkensvlees of vlees met een wat rokerige smaak. Denk ook aan rookworst en buikspek met zuurkool die passen uitstekend bij dit bier!
Dadel -notenpudding
De Pikjongen (donker bier) is donker stevig bier met een beetje zoetheid. Door het bier wat minder koud te serveren matchen de warme smaak van het bier top met de smaken van de dadel-noten pudding.
Warm gerookte regenboogforel
Jaume Serra Cava Brut (mousserende wijn) heeft een stevige mousse en fijne zuren. Tonen van citrus en frisse appel komen naar voor. Door zijn fijne zuren matcht dit perfect met het vettige en rokerigere van de forel. De frisheid en mousse snijden mooi door het vet en zorgen voor meer harmonie.
Tarte Tatin van peer en appel
De Scheepstimmerman (tripel) is de klassieke trippel met fijne tonen van karamel en een stevig alcohol percentage. Door de van nature aanwezige zoetheid van het bier matcht dit top met de tarte tatin van gekarameliseerde peer.
Koudgerookte ribeye met beukenzwammen & shiitake
Domaine de la Clapiere Gatefer Rouge (rijke rode wijn) is een gule en rijke rode wijn. Perfect in combinatie van de rijke rokerige smaak van de ribeye met de umami-rijke paddenstoelen en soja.
Wist je dat we echt dol zijn op het combineren van BBQ gerechten met een lekker drankje?
Ervaar het zelf: tijdens onze Bier & BBQ- of Whisky & BBQ-workshop proef en combineer je onder begeleiding van onze chefs. Thuis verder experimenteren? In ons Ultieme Bier & BBQ boek vind je heldere stappen, biertypes en combinatietips. Boek je workshop of pak het boek en ga direct aan de slag.